2010

Spící krasavice oživne na scéně SOP

Již dnes večer uvidíme premiéru baletu P.I. Čajkovského Spící krasavice, kterou Státní opera Praha uvádí v choreografii Yourie Vámose.



Spící krasavice stojí v Čajkovského trojce slavných baletů (s Louskáčkem a Labutím jezerem) údajně nejvýše, sám Petr Iljič o ní v dopise své mecenášce paní von Meck napsal: „Mám dojem, že hudba tohoto baletu patří k mým nejlepším dílům. se v dopise.

Pohádku o zakleté princezně, Šípkové Růžence, kombinuje choreograf Youri Vámos s dalším příběhem ztracené carské dcery Anastazie. Inpiroval se skutečným příběhem dívky jménem Anna Andersonová, která žila v utkvělé představě, že je nejmladší dcerou popraveného cara Mikuláše II. a tudíž jedinou přeživší dědičkou rodu. Podobným způsobem spojil Vámos veleúspěšného Louskáčka v ND s novelou Charlese Dickense Vánoční koleda. Vámos je mezi významnými evropskými choreografy uznáván jako nejlepší choreografický vypravěč příběhů, soustřeďuje se na celovečerní dějové balety s klasickými náměty, které novými tanečními prvky obohacuje jemnější psychologické nuance postav. Ve Státní opeře se navíc potká se svým dvorním scénografem Michaelem Scottem, u nás známým také z Louskáčka. Takže se máme jistě na co těšit.
Balet s orchestrem nastudoval dirigent Pabl Šnajdr. V tanečních sólech uvidíme P.Ďumbalu, M.Šebora, P. Ďumbalovou, A. Spáčilovou, Anastázii tančí Andreu Kramešovou j.h., Rebeccu King, Annu Ščekalevu ad.
0 Comments