Sněte sen noci mendelssohnské

Slavný izraelský houslista a dirigent Schlomo Mintz navštíví Prahu, aby dva večery s Českou filharmonií věnoval jedinému autorovi: Felixi Mendelssohnovi - Bartholdymu.

Tento německý skladatel, pocházející z rodiny bohatého bankéře, mohl pěstovat svůj talent od útlých let na nejvyšší úrovni a pro jeho rodiče nebylo problémem zařídit mu v desíti letech soukromý orchestr, který hrál jeho skladby. Byla to dobrá investice - Mendelssohn vytvořil spoustu krásné romantické hudby, založil lipskou konzervatoř a jako dirigent znovu objevil pro moderní dobu Bacha a Händela.
Schlomo Mintz uvede 15. a 16. 12. s Českou filharmonií tři nejslavnější Mendessohnovy skladby: suitu Sen noci svatojánské, napsanou patnáctiletým skladatelem k divadelní hře, dále Houslový koncert e moll, který patří vůbec k nejpopulárnějším skladbám na světě, a konečně "Skotskou symfonii" č. 3, k níž se inspiroval na návštěvě proslulého spisovatele Waltera Scotta v Edinburghu. Houslový koncert přitom bude Mintz hrát i dirigovat současně. Schlomo Mintz patří ke světové špičce mezi houslisty.
Narodil se v Moskvě r.1957, ve dvou letech s rodiči emigroval do Izraele. Jako jedenáctiletý debutoval s Izraelskou filharmonií a v šestnácti již hrál v Carnegie Hall s Pittsburgh Symphony. Za svou virtuozitu a mimořádný talent sklidil řadu ocenění - např. Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award and the Edison Award. Od 18 let se věnuje dirigování, prošel řadou světových těles. Angažuje se ve vedení Israel Chamber Orchestra a je hlavním hostujícím dirigentem Maastricht Symphony.

15., 16. 12. 2005 Rudolfinum, 19.30