Fraky ven ze skříně, Pražské jaro se blíží

Prodej vstupenek na největší festival klasické hudby u nás, Pražské jaro, je už v plném proudu. Když budete mít štěstí, pár hezkých koncertů mezi 12. květnem a 3. červnem, kdy festival poběží, ještě můžete ulovit...
publikováno v TimeIn 3/2007

Nejspíš ale neulovíte tradiční zahajovací koncert s Mou vlastí, Českou filharmonií a Zdeňkem Mácalem (12. a 13. 5. Obecní dům). Ten je totiž každý rok beznadějně vyprodán jako první a asi by to bylo stejné, i kdyby Smetanovu nejslavnější skladbu opakovali po tři večery za sebou namísto dvou.
Letos se festival nezaměřil na jedno velké výročí, roky Dvořáka i Mozarta jsou za námi, a programu to očividně prospělo. Je pestrý a přivede do Prahy spoustu atraktivních umělců.
Tak například mladou houslouvou celebritu Lisu Batiashvili, původem Gruzínku žijící v Německu, která po svém debutu v cyklu BBC 'New Generation Artist' a po získání Ceny Leonarda Bernsteina již šest let brázdí světová pódia. Její koncerty jsou v hudebním světě považovány za událost, kterou "musíte slyšet". Jen v tomto roce dostala pozvání dvou nejvýznamnějších orchestrů - Berlínské a Newyorské filharmonie. V Praze ji uslyšíme s Finským rozhlasovým orchestrem v Sibeliově Houslovém koncertu d moll, který bude dirigovat Sakari Oramo (16.5. Obecní dům). Lisa hraje na vzácné housle Engleman Stradivarius z roku 1709.
Oslavu tří stěžejních klasiků - Haydna, Mozarta a Beethovena - připravil vynikající britský soubor The Academy of St. Martin in the Fields, hrající na dobové nástroje a jejich repliky. Jako sólista v Beethovenově Klavírním koncertu B dur vystoupí světově proslulý pianista Murray Perahia, expert na Bachovu hudbu, letos nominovaný na dvě Grammy. (17.5. Rudolfinum)

Pěvecké hvězdy
Charismatický baryton Thomase Hampsona a písně Gustava Mahlera – to je ta nejlepší kombinace, kterou můžete vidět. A k tomu orchestr San Francisco Symphony řízený Michaelem Tilsonem Thomasem ve slavné skladbě Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra. San Francisco tu hraje dvakrát, s Hampsonem 25. 5. a den předtím "ruský program" se skladbami Stravinského a Čajkovského.
Sopránové árie a duety z oper nabízí setkání dvou generací – dvou našich sopranistek, které prošly Metropolitní operou, Gabriely Beňačkové a Evy Urbanové (17.5. Rudolfinum). Běňačková, která galakoncertem oslaví své šedesátiny, si pozvala Evu Urbanovou na vlastní přání. Jak se vyjádřila, spatřuje v ní svou legitimní nástupkyni mezi současnými sopranistkami.
K pozoruhodným akcím patří také vystoupení obřího sboru Houston Symphony Chorus, který uvede Brahmsovo Německé requiem v úpravě se čtyřručním klavírem (26.5. v Kostele sv. Šimona a Judy) nebo návrat oblíbeného dirigenta Johna Fioreho do Prahy s programem Ring beze slov (30.5. Obecní dům), jímž připomene své úspěšné provedení operního Ringu v Národním divadle.

Kremer , Kremerata a Isserlis
Pravidelným hostem Pražského jara je slavný houslista Gidon Kremer a jeho soubor Kremerata Baltica. Tentokrát přijíždí s díly Šostakoviče, Sibelia a Čajkovského, ale nebyl by to Kremer, kdyby si k nim nepřidal i něco "z vlastní hlavy" (30.5. Rudolfinum).
Britský cellista Steven Isserlis je mužem mnoha talentů - jako virtuóz si podmanil většinu kulturních metropolí, ale hudba jej zajímá i jako badatele. Odkrývá různé záhady hudebních dějin a je autorem několika úspěšných knih o známých skladatelích. V Praze vystoupí (21.5. v Obecním domě) se svým krajanem, legendárním dirigentem Sirem Charlesem Mackerrasem. Můžeme se těšit na slavný Violoncellový koncert e moll Edwarda Elgara. Na programu je také monumentální Glagolská mše Leoše Janáčka, Mackerrasova milovaného autora.
Není časté vidět křehkou dívku jako sólistku na trubku. My máme možnost vidět sympatickou britskou trumpetistku Alison Balsom hned dvakrát - s Pražským komorním orchestrem a v recitálu s varhanami (19.a 21.5. Rudolfinum). A jeden tip na závěr - velkou poklonu české hudbě vysekne na závěrečném koncertu světový dirigent Gennadij Rožděstvěnskij: s orchestrem FOK uvede skladbu soudobého českého autora Lukáše Matouška Kořeny času a dále skladby Ostrčila a Dvořáka (3. 6. Obecní dům). Tím se letošní 62. ročník festivalu, který představuje 28denní maratón 46 koncertů, soutěží a 9 divadelních představení na 17 místech Prahy, uzavře.