Edith Piaf v Severočeské opeře

Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem nastudovalo taneční muzikál P. Maláska, L.Vaculíka a V. Kopty "EDITH : VRABČÁK Z PŘEDMĚSTÍ." Po úspěšném filmu se vděčné látky chytili i čeští tvůrci. Petr Malásek se stává v současnosti téměř nejproduktivnějším skladatelem, zásobujícím české operní domy - v Praze jen o pár týdnů dříve premiéroval rovněž muzikálový balet Fantom opery (Státní opera Praha).  

Pátek 25.dubna 2008 v 19.hodin – PREMIÉRA,
dále pak:
Úterý 29.dubna 2008 v 19.hodin
Neděle 11.května 2008 v 17.hodin
Středa 14.května 2008 v 19.hodin
Sobota 7.červana 2008 v 17.hodin

Hudba piaristických skladatelů vyjde na CD

Houslista Ivo Horňák, který se angažuje v kulturním dění ve Slaném mi poslal tuto informaci:
25. dubna vychází u Supraphonu nové CD s hudbou piaristických skladatelů pod názvem Laudate Pueri Dominum. Na nahrávce se podílela Capella regia a chlapecký sbor Pueri gaudentes. Jde o společný projekt města Slaný a Supraphonu. Na CD se podíleli
podrobné info o projektu
http://www.supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-kategorii/?item=624
http://www.kultura.slansko.cz/clanky/2007/piariste-supraphon/

Turecký houslista ve Slaném

V rámci Dnů turecké kultury ve Slaném (www.turecko.slansko.cz) vystoupí turecký houslista Cihat Askin s klavíristou Václavem Máchou. Koncert se koná ve středu 28. 5. v 19.30 v kapli Zasnoubení panny Marie v bývalé piaristické koleji ve Slaném. Další info zde: http://www.turecko.slansko.cz/program/streda-28-kvetna/#koncert

Dominika Hošková hraje izraelské autory

Když chce hudebník mít kouzelnou zkratku Mgr. před jménem, musí uspořádat magisterský koncert, jako 9. 4. cellistka Dominika Hošková ze třídy doc. Jiřího Hoška na HAMU. Ani nevím, jestli to, že ji učil na vysoké vlastní otec, jí ostatní kolegové závidí nebo ji litují - s rodiči to děti v tomhle věku nemají lehké.
Koncert to nebude jen tak obyčejný, koná se ve spolupráci s Vyslanectvím Státu Izrael v Praze a během něj se jednak pokřtí nové CD Dominiky se skladbami Poppera a Plzeňskou fiharmonií, jednak bude Hamu předán dar velvyslanectví v podobě notových materiálů a nahrávek izraelských skladatelů.
Na koncertu za spoluúčinkování E. Godovské, P. Kšicy, M. Šilce a jeho komorního orchestru Quattro zazní beethoven, Schubert, Martinů, Windsperger, Avni a Chopin.
9.4., Lichtenštejnský palác, 19.30

Den Smolky na AMU

K 75. narozeninám sdkladatele a teoretika prof. Jaroslava Smolky pořádá HAMU ve středu 9.4. v Lichteštejnském paláci na Malostranském nám. 13 den plný aktivit. Nejprve nás jubilant poučí teoretickou přednáškou na téma Tón citlivý nebo směrný od 15.30 a poté si auditorium vyslechne nahrávky jeho symfonických skladeb od 17.00. Škoda, že na AMU, v baráku plném muzikantů, nepřijde někdo jubilantovi aspoň vrznout živě...

Pergolesiho opera zazní koncertně

Pergolesiho operu La serva padrona uvede koncertně PKF s Radkou Sehnoutkovou (soprán) Janem Šťávou (bas) v kostele Sv. Šimona a Judy 16. 4. Ve večeru věnovaném žánru commedia del' arte zazní ještě Stravinského hudba z baletu Pulcinella. Diriguje Gaspar Zehnder.

Středa 16. dubna 2008, 19:30
Kostel sv. Šimona a Judy

DER WIND se sólisty z PKF

Členové Pražské komorní filharmonie pravidelně hrají v cyklu Krása dneška sólové skladby klasiků XX. století. Ve Švandově divadle 7. 4. uvedou:

Der Wind pro klarinet, lesní roh, housle, violoncello a klavír (1908)
Franz Schreker

Anthèmes pro sólové housle (1991)
Pierre Boulez

Adagio pro housle, klarinet a klavír (1925)
Alban Berg

Sonáta pro sólové violoncello (1955)
George Crumb

Quatrain II pro klarinet, housle, violoncello a klavír (1976)
Toru Takemitsu


Pondělí 7. dubna 2008, 19:30

Švandovo divadlo na Smíchově

SOČR hraje 20. století

V rámci XI. abonentního koncertu rozhlasových symfoniků zazní výhradně hudba 20. století. Hosty orchestru budou varhaník Aleš Bárta a Pražský filharmonický sbor, jehož sbormistrem je Lukáš Vasilek. Provedení řídí Vladimír Válek, šéfdirigent SOČRu, který se před několika dny vrátil z Izraele.

31. března tam vystoupil společně s klavíristou Janem Simonem na koncertě v Tel Avivu. Uměleckým partnerem jim byla Izraelská filharmonie. Dlouholetým šéfdirigentem tohoto tělesa je Zubin Mehta, v jeho abonentních cyklech účinkují např. Misha Maisky, Itzhak Perlman, Nikolai Znaider, Rudolf Buchbinder, Helene Grimaud nebo Tabea Zimmermann. Pro Vladimíra Válka to byl návrat ke spolupráci po deseti letech, Jan Simon vystoupil s Izraelskou filharmonií poprvé.

Nadcházející abonentní koncert, který proběhne v úterý 8. dubna od 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina, zaznamenají jak Český rozhlas 3 Vltava, tak i Česká televize.


PROGRAM:
Bohuslav Martinů: Symfonie č. 6 "Symfonické fantazie", H. 343 Jiří Kalach: Hommage à Albert Schweitzer Aram Chačaturjan: Gajané, suita č. 3 z baletu
dirigent: Vladimír Válek
sólista: Aleš Bárta, varhany
Pražský filharmonický sbor,
sbormistr Lukáš Vasilek 
DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, ÚTERÝ 8. 4. 2008, 19.30 HODIN.
Záznam koncertu vysílá Český rozhlas 3 Vltava v úterý 15. dubna od 20 hodin.
Koncert zaznamenává také Česká televize.

Výročí Karla Ančerla v ČF a na Slavíně

Česká filharmonie zahajuje 10. dubna výstavu KAREL ANČERL 100. Výstava je přístupná ve foyer balkonu Rudolfina.  
Supraphon k k Ančerlovým 100. narozeninám vydává kompaktní disky a DVD, které na vernisáži pokřtí profesor Ivan Moravec. k Ančerlovým 100. narozeninám vydává Supraphon Music.
Dále Vás zveme na pietní akt u hrobu KARLA ANČERLA na Slavíně v pátek 11. dubna 2008 v 11 hodin a na připomenutí KARLA ANČERLA v jeho jihočeském rodišti Tučapech v neděli 13. dubna 2008 ve 14 hodin.

Krútňava v Praze

V rámci hostování Slovenského národního divadla v Praze bude uvedena opera Juraje Beneše The Players (8. dubna, 19.00, Stavovské divadlo) a opera Eugena Suchoně Krútňava (10. dubna, 19.00, historická budova ND).