březen 2008

Velikonoční Bachovo oratorium v Praze

25. 3. 2008, Kostel sv. Šimona a Judy, 19.30
Pražský barokní soubor s komorním sborem připravily sváteční skladby Johanna Sebastiana Bacha: Velikonoční oratorium, Sinfonii z rané velikonoční kantáty ad. Koncert se koná v cyklu FOK Stará hudba.

Matoušovy pašije na Velikonočním festivalu v Brně


   Settimana Santa & J. S. Bach – Matoušovy pašije
 
   Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 & Václav Luks
 
 
    Vážení a milí přátelé,
 
    dovolujeme si Vás pozvat na koncerty pražského barokního souboru
    Collegia 1704 & Collegia Vocale 1704 & dirigenta Václava Lukse     u příležitosti blížících se svátků velikonočních
 
 
 
 

    13. 3. 2008 - Uherské Hradiště – Reduta – 19.30h
    Settimana Santa     J. D. Zelenka – Responsoria
    & instrumentální skladby A. Vivaldiho – T. Albioniho – J. C. F. Fischera
 
    Vstupenky a více informací na http://www.kkuh.cz/program/pripravujeme_02_info.php
    Klub kultury Uherské Hradiště – tel: +420 572 430 421
 
 
    17. 3. 2008 – Brno – Velikonoční festival duchovní hudby – katedrála sv. Petra a Pavla – 19.30h
    J. S. Bach – Matoušovy pašije BWV 224     Eric Stokloßa (Německo) – Evangelista     Lisandro Abadie (Argentina/Švýcarsko) – Ježíš
 
    Vstupenky a více informací na http://www.mhf-brno.cz/vfdh/cz/program.asp      & http://www.mhf-brno.cz/vfdh/cz/vstupenky.asp
    Mezinárodní hudební festival Brno – ARS/KONCERT, spol. s r.o. – tel. +420 543 420 951
 
   

www.collegium1704.com
www.monikaknoblochova.com
 

Stabat Mater Antonína Dvořáka v Národním divadle

Na Velký pátek 21. března zazní pod taktovkou kanadského dirigenta Charlese Olivieri-Munroea Dvořákova Stabat Mater. Vystoupí sólisté Eva Urbanová, Yvona Škvárová, Valentin Prolat a Martin Gurbal'. Stabat Mater uvede Národní divadlo po devadesáti letech.

SMIŘICKÉ SVÁTKY HUDBY 2008

SMIŘICKÉ SVÁTKY HUDBY 2008

VELIKONOČNÍ FESTIVAL SI ZÍSKÁVÁ SRDCE POSLUCHAČŮ


Překrásná a úchvatnou atmosférou provoněná zámecká kaple Zjevení Páně ve Smiřicích u Hradce Králové se stane letos již popáté dějištěm devíti festivalových koncertů, které začínají 19. března a končí velikonočním pondělím dne 24. března. Akusticky prvotřídní prostor této stavby, která je dílem slavného architekta Dienzenhofera , zdobí i obrazy Petra Brandla včetně jeho proslulého oltářního díla s názvem Klanění tří králů. Smiřické svátky hudby jsou letos poprvé pořádané pod záštitou Ministerstva kultury ČR a nabízí nejen pestrou paletu vynikajících českých umělců, ale také mladé talentované interprety, kteří mají ty nejlepší předpoklady pro sólovou či komorní koncertní dráhu.
„Velikonoční festival ve Smiřicích si každoročně klade ty nejvyšší hudební cíle jak v oblasti klasické hudby, tak i v dalších žánrech a zároveň je pro mne i srdeční záležitostí, neboť jsem se narodil v nedalekém Hradci Králové,“ říká jeho dramaturg - houslový virtuos Jaroslav Svěcený. „Ozdobou tohoto ročníku budou určitě koncertní vystoupení violoncellisty Jiřího Bárty, sopranistky Zdeny Kloubové, trumpetisty Miroslava Kejmara, komorních orchestrů Virtuosi Pragenses a báječného mladého tělesa Quattro s dirigentem Markem Štilcem. Jedním z vrcholů by měla být premiéra projektu VIVALDIANNO, na kterém se podílí řada interpretů různých žánrů v čele s Michalem Dvořákem (bývalý člen skupiny Lucie) a legendárním kytaristou Radimem Hladíkem. Zajímavou hudbu slibuje i koncert Dity Hořínkové, která je sice klasicky vyškolenou pěvkyní, ale díky svému tvárnému a barevnému hlasu dokáže interpretovat i stylově originální skladby. Spolu s ní vystoupí i klavírista Pavel Větrovec, který je znám široké veřejnosti jako dlouholetý šéf kapely Karla Gotta. Velice se také těším na společná vystoupení s dětmi, které toho umí už opravdu hodně a zaslouží si tu největší pozornost. Třešinkou na festivalovém dortu pro mne bude určitě spolupráce s herečkou Naďou Konvalinkovou či renomovanou houslistkou Danou Vlachovou, cembalistkou Jitkou Navrátilovou, klavíristkou Marií Synkovou a mojí 13letou dcerou Julií, která už od čtyř let prohání stejný nástroj jako já.“
Smiřické svátky hudby si nejen svým hudebním obsahem, ale také díky obrovskému pracovnímu nasazení pořadatelů, osvícenosti sponzorů i některých politiků, získávají srdce posluchačů z celé České republiky i řady evropských zemí.
Rezervace a předprodej vstupenek lze realizovat na telefonním čísle 495 809 010 nebo na www.festival.smirice.cz, kde naleznete i podrobné informace o jednotlivých koncertech.




Pavlicovo Chvění s Brněnskou filharmonií

Plzeň, 31.3. Kulturní dům
Autorský projekt Jiřího Pavlici "Chvění - Suita dialogů" má další pokračování. 31.3.2008 v 19 hodin v Plzni (Kulturní dům - DK Inwest, Americká třída) vystoupí jeho Hradišťan, Brněnská filharmonie, skupina Jumping Drums a exotická skupina Altai Kai z Altajské republiky z Ruské federace a ještě klavírní dvojčata, jedenáctiletí bratři Würshingovi. Docela pestrá směska, není-liž pravda?
Projekt bude pokračovat 23.9.2008 v 19 hodin v Domě kultury v Liberci.

La Fanciulla připomene výročí Destinnové

Národní divadlo přichystalo mimořádné reprízy Pucciniho „westernové“ opery La fanciulla del West (Děvče ze Západu), kterými připomíná sto třicet let od narození nejproslulejší české operní divy Emy Destinnové.
 
O roli Minnie se při nadcházejících reprízách v alternaci podělí
Anda-Louise Bogza a přední sólistka opery Národního divadla, sopranistka Eva Urbanová. Anda-Louise Bogza byla nominována za tuto roli na cenu Thálie 2007.
 
Představení budou uvedena 13., 26., 28. března. a 15. a 19. dubna vždy v 19:00 v historické budově Národního divadla.
 

Káťa Kabanová poprvé v Ústí

Druhou operní premiérou divadelní sezony 2007/2008 v Severočeském divadle opery a baletu Ústí nad Labem je Káťa Kabanová Leoše Janáčka, nádherné dílo, které na českých jevištích není uváděno tak často. Premiéra opery se uskuteční v pátek 7. března 2008 od 19 hodin a diváci ústeckého divadla se můžou těšit na výkon sopranistky Valerie Vaygant v titulní roli a v režii Tomáše Šimerdy. Valeria Vaygant je novou sólistkou operního souboru a hned za ztvárnění své první role na jevišti Severočeského divadla - Micaely v inscenaci Bizetovy opery Carmen - získala širší nominaci na prestižní cenu Thálie za rok 2007, kterou uděluje Herecká asociace České republiky. Výtvarníkem scény je akademický architekt Vladimír Soukenka, autorkou kostýmů je výtvarnice Mlada Šerých. Hudební nastudování opery připravil dirigent Norbert Baxa.