září 2008

Šimon Veis v Hellichovce

Již týden po koncertu vítězů Concertina Praga vystoupí v rámci Svatovavřinecké koncertní sezóny další naděje české klasické hudby: Šimon Veis. Ve spolupráci s Helenou Veisovou si připravil sonátový recitál sestávající z děl P. Locatelliho, L. v. Beethovena a J. Brahmse. Na závěr pak zazní Humoreska pro violoncello a klavír M. Rostropoviče. Koncert se koná 24. záři od 19.30 v Hellichově ul. 18 na Malé Straně. Vstupenky k dispozici na místě či na tel. 603 834 561.

Turnovský oslaví osmdesátiny s PKF

Mimořádný koncert Pražské komorní filharmonie v pondělí 29. září připomene nikoli pouze jedno velké hudební výročí – 100. výročí narození skladatele Miloslava Kabeláče – ale také významné životní jubileum dirigenta Martina Turnovského, který se právě v den konání koncertu dožívá 80. let. "Jsme velice rádi, že pan Turnovský oslaví svoje narozeniny ve společnosti Pražské komorní filharmonie na pódiu Smetanovy síně Obecního domu a k této události zveme také vás", píše se v newsletteru PKF. A dále:
Hudební dílo Miloslava Kabeláče se dosud neustálilo v běžném koncertním repertoáru mimo jiné také kvůli opakovaným zákazům jeho provádění v době komunistické totality. O to pozoruhodnější je každá příležitost jeho skladby slyšet. Kabeláčova hudba představuje svébytnou a ryzí uměleckou výpověď, jejíž mimořádný účin je dán originálními a jasnými konstrukčními principy. To je patrné i v Symfonii č. 4 in A "Camerata", která zazní na úvod koncertu. Na programu bude dále Beethovenův lyrický Houslový koncert v podání Ivana Ženatého a  jedno z vrcholných děl W. A. Mozarta, Symfonie č. 41 "Jupiter". Více informací o programu a interpretech naleznete na www.pkf.cz.

Koncerty Umělecké besedy

23. září 2008 v 19.30 hodin, Arcibiskupský palác, sál kardinála Berana
557. ÚTEREK UMĚLECKÉ BESEDY
Ve spolupráci s festivalem Svatováclavské slavnosti
Olivier Messiaen: Kvartet pro konec času
Miloslav Kabeláč: Osudová dramata člověka op. 56
Účinkují mladí umělci:
Anna Ptáková – klarinet, ArteMiss Trio (Adéla Štajnochrová – housle, Alžběta Vlčková – violoncello, Jana Holmanová – klavír), Dalibor Pavlovic - trubka, Petra Milarová - klavír, Markéta Mazourová – bicí nástroje, Filip Sychra – recitace