Lisa Batiashvili nebude, zastoupí ji mladší kolegyně Alina Pogostkina

Tak jsem ve středu měla vyrazit na svůj první pražskojarní večer - a už nepříjemná změna. Lisa Batiashvili, houslová kráska, do jejíž fotografie se zamilovala řada žurnálů a přinesla ji na svých stránkách, do Prahy nepřijede. Je nemocná. V Sibeliově koncertu d moll ji nahradí ji teprve 23 letá Alinu Pogostkina, ale soudě podle fotek, v kráse by mohly soupeřit.
Festival změnu ohlásil dnes: Vzhledem k náhlému vážnému onemocnění nemůže avizovaná sólistka zítřejšího koncertu Finského rozhlasového orchestru, houslistka Lisa Batiashvili, k naší velké lítosti vystoupit. Ve spolupráci s šéfdirigentem orchestru Sakari Oramo a agenturou HarrisonParrott se nám podařilo angažovat rovněž z Ruska pocházející a v Německu působící umělkyni Alinu Pogostkinu. (Tady bych podotkla, že Lisu jako Gruzínku narozenou v Tbilisi by mohlo označení "rovněž z Ruska" docela naštvat. Ale to jen tak na okraj.) Program koncertu zůstává nezměněn (Jean Sibelius: Houslový koncert d moll, op. 47).
Teprve třiadvacetiletá a dnes už na mezinárodní hudební scéně s respektem přijímaná houslová virtuoska Alina Pogostkina se narodila v ruském Petrohradu. Oba rodiče byli profesionálními houslisty a sama získala první lekce ve hře na housle ve čtyřech letech u svého otce Alexandera Pogostkina. V osmi letech přesídlila s rodiči do německého Heidelbergu, kde se věnovala studiu zprvu u Christopha Poppena a později u známé pedagožky prof. Antje Weithaasové na Vysoké hudební školy “Hanns Eisler” v Berlíně.
Alina Pogostkina je vítězkou slavné Sibeliovy soutěže v Helsinkách v roce 2005, ve které několik let předtím získala 2. cenu právě Lisa Batiashvili (Pogostkina zde současně získala i speciální cenu mezinárodní jury za nejlepší interpretaci Houslového koncertu Jeana Sibelia).
Alina Pogostkina je častým hostem prestižních světových festivalů včetně salcburských Festspiele, kam ji ke společnému vystoupení přizval Gidon Kremer. Vystupovala i s předními světovými orchestry včetně Hallé Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, SWR Radio Symphony Orchestra Stuttgart či Finnish Radio Symphony Orchestra, s kterým opakovaně vystoupila právě se Silbeliovým koncertem. Loňského roku v srpnu se podílela na provedení Beethovenova trojkoncertu s Českou filharmonií ve Wiesbadenu.