Jaro vtrhne do koncertních síní
další články o Pražském jaru 2008:
Bobby McFerrin
Bobby McFerrin-recenze
Pražské jaro na internetu
Hallé orchestra

12. 5. - 4. 6. 2008, Pražské jaro

Pražským jarem každoročně vrcholí koncertní sezóna. Orchestry stopnou abonentní večery a vyklidí své svatyně - jejich sály a pódia teď budou den co den okupovat festivaloví umělci a hosté.

Zahájit Pražské jaro Smetanovou Mou vlastí je pro každý orchestr ctí, tentokrát se té pocty dočkala Filharmonie Brno s Petrem Altrichterem. Tyto úvodní dva koncerty bývají předem vyprodané již rok dopředu, přestože se program nikdy nemění a posluchače tak zdánlivě nic nemůže překvapit. Zažili jsme ale i značně netradiční pojetí této české národní skladby. Jaký bude ten moravský Smetana, můžeme vidět i na televizní obrazovce, přímý přenos z Obecního domu vysílá Česká televize.
Vedle domácích orchestrů bude Pražské jaro hostit pět zahraničních symfonických těles: 17. května přijede na jediný večer Petrohradská filharmonie s Jurijem Těmirkanovem a o lístky je takový zájem, že se už shánějí i pomocí inzerce. Asi nejočekávanější je orchestr BBC z Londýna se svým českým šéfem, dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Zatím jsme v Praze neměli možnost vidět, jak jim to spolu funguje a sluší, ale podle zahraničních ohlasů se můžeme těšit na vynikající výkon. BBC Symphony vystoupí ve dvou různých programech, 31. 5. hraje Kabeláče, Beethovena a Šostakoviče, 1. 6. pak Brittena a Suka (Bělohlávkův oblíbený Asrael). Z dalších těles jmenujme Hallé Orchestra z Manchesteru s barytonistou Geraldem Finleym, který zazpívá u nás nejspíš poprvé “Songs of Travel” Ralpha Vaughana Williamse, dále orchestry z Polska, Slovenska a Maďarska. Budapešťský festivalový orchestr Pražské jaro uzavře 4. 6. ohnivou interpretací Dvořáka.
Mezi nejžádanější hvězdy festivalu budou patřit houslisté Nigel Kennedy, fascinující rebel, tentokrát s klasickým programem Mozart – Beehoven, a japonský dívčí zázrak Midori. Zajímavou postavou je i mladá slovensko-německá houslistka Julia Fischer, jejíž hvězda začala stoupat v dětství s cenou Eurovize a dnes jako 25letá učí své vrstevníky na akademii a vystupuje se světovými orchestry a dirigenty. Můžeme ji vidět 21. 5. s Českou filharmonií řízenou Christianem Armingem.

Každý podle svého gusta
Ani letos nebudou chybět dva legendární klavíristé a stálice pražského festivalu Ivan Moravec (se Chopinem) a Alfred Brendel s neodmyslitelným Beethovenem. Je to pravděpodobně jeho poslední recital na Pražském jaru, Brendel hodlá ukončit svou aktivní kariéru.
Dagmar Pecková zazpívá 30. 5. s Českou filharmonií Erwartung, kultovní kousek moderní hudby z pera Arnolda Schönberga. Mnoho umělců letos uslyšíme v tom, co mají rádi a co je pro ně typické. Tato určitá volnost je dána tím, že festival se letos nesoustředil na vyhraněné téma ani významné skladatelské výročí, jak tomu bývalo v minulých ročnících. A tak slavná světová sopranistka Edita Gruberová vystoupí s Mozartem a italskými áriemi (25.5.), Eva Urbanová zase spolu s Miroslavem Dvorským v milované Její pastorkyni, kterou Národní divadlo dává v rámci festivalu v pěvecky silném obsazení (27.5.). Státní opera Praha si na festival načasovala premiéru Wagnerovy opery Bludný Holanďan v režii Stephena Taylora (29.5.). A ještě jeden pěvecký tip - jméno Adriana Kučerová zatím není u nás příliš známé, ale hlas a půvabný vzhled této mladé slovenské sopranistky již obdivovali v Salcburku, milánské La Scale, ve Vídni i v Paříži. Výběrem árií s komorním orchestrem Capella Istropolitana složí Adriana 27. 5. poctu zesnulé světové sopranistce Lucii Popp.

Bez synkop by to nešlo
Každý ročník festivalu připraví i malé vybočení z klasického mainstreamu: tentokrát se o něj postará jazzový kvartet legendárního amerického saxofonisty a skladatele Waynea Shortera. Shorter přijede do Prahy koncertovat s kolegy Danilo Perezem (klavír), Johnem Patituccim (kontrabas) a Brianem Bladem (bicí) a jejich rytmy 27. 5. poškádlí důstojný poklid Rudolfina. Lucerna Music Bar uvítá 22. 5. zase americký Freddy Cole Quartet, který vede mladší bratr další jazové legendy Nata Kinga Cola.
Díky partnerské spolupráci s festivalem Struny podzimu vystoupí 15. 5. v Kongresovém centru americký hudebník Bobby McFerrina, autor hitu Don´t Worry be Happy.
Další informace na www.bobbyvpraze.cz.
Podrobný a aktualizovaný program Pražského jara najdete na
www.festival.cz.