Od Kate Lindsey se čekalo víc

17
První vystoupení mladé americké mezzosopranistky Kate Lindsey v Praze provázela velká očekávání, ještě před koncertem jsme se z Radiožurnálu ústy Věry Drápelové dozvěděli, že přijíždí  (volně tlumočeno) někdo mimořádný, nový objev newyorské Met a talent první velikosti. Ale skutečnost přinesla rozčarování – inu, není všechno zlato, co z Met přichází…
Celý článek
Comments

Kouzelný ostrov je plný barev, krásy a emocí

0
Na první pohled vypadá jako rouhání, když si někdo usmyslí vzít dvě Shakespearovy hry, utvořit z nich nové libreto a zhudebnit jej tak, že vybere hudbu z oper osmi barokních mistrů a poskládá ji do nového útvaru. Přesně tak vzniklo pasticcio Kouzelný ostrov (The Enchanted Island), které mělo světovou premiéru v Metropolitní opeře.
Celý článek
Comments

Jonas Kaufmann patřil do většího sálu

005-Kaufmann-1
Ne že by Smetanova síň 8.ledna Kaufmannův hlasový potenciál neunesla, ale zájem publika o německého tenoristu – krize nekrize – značně převyšoval kapacitu sálu. Z Obecního domu se do sálu přinesla kdejaká vysloužilá židle, přidávaly se vložené řady i přístavky od dveří ke dveřím. Vše se prodalo, a ne za malou cenu.
Celý článek
Comments

Loňský Hudební most končil na Silvestra

img_81051
Slavnostním silvestrovským koncertem u sv. Šimona a Judy v Praze vyvrcholil festival Hudební most Praha – Drážďany 2011. Zájem publika byl obrovský (možná i díky oznámení akce v televizních zprávách ČT), do sálu se musely se přidávat vložené řady židlí a také na kůru bylo plno.
Pražský barokní orchestr a vokální soubor Collegium 1704 vedený dirigentem Václavem Luksem uvedl svátečně laděný program: Zelenkovo Te Deum laudamus D dur a Bachovo Magnificat D dur. Festival, jehož dramaturgie hledá paralely mezi českým barokem a drážďanským dvorem, si tentokrát vzal na mušku dva velikány, jejichž životní cesty se v Drážďanech několikrát protkly a u nichž se předpokládá, že se osobně potkali a znali i svá díla. Johann Sebastian Bach Drážďany několikrát navštívil v době, kdy zde Zelenka dlouhodobě působil jako kontrabasista dvorní kapely, skladatel a úřadující kapelník chrámové hudby ve dvorním kostele. Pro bohaté chrámové dílo se Zelenkovi dokonce dostalo přízviska „katolický Bach“.
Celý článek
Comments